Sociocracy 3.0

Deze week kreeg ik de kans om deel te nemen aan de S3 Meetup in Hasselt, georganiseerd door Bart Oste en Nils Vanderheyden van iLean. Een heel leuke en interessante introductie in Sociocracy 3.0!

Ikzelf kwam door wat strubbelingen met Waze een kwartiertje te laat binnen, maar dat vormde niet echt een probleem. Beide heren pakten de sessie zeer ‘down to earth’ aan en dat maakte dat er meteen een heel gezellig sfeertje hing!

Ik ben me al een tijdje aan het verdiepen in de materie van Sociocracy 3.0 en wil daarom hier ook even de key takeaways van de avond meegeven. Om te beginnen, Sociocracy 3.0 werd uitgewerkt of leven in geblazen door James Priest, Liliana David en Bernhard Bockelbrink. Zij bouwden op hun beurt dan weer verder op hetgeen Gerard Endenburg uitwerkte in de Sociocratic Circle Organization Method. Vanuit diezelfde stroming ontstond dan ook Holacracy. Hier in België gaat vooral iLean met S3 erg aan de slag en begeleiden ze organisaties bij deze transformatie. Er bestond nog niet zo heel veel informatie over S3 en daarom heeft Jef Cumps, mede-oprichter van iLean, er een boek over geschreven, in novelle vorm dan nog wel. Het zou vlot moeten lezen dus en daarom heb ik het dan ook meteen besteld. Ik kijk er al naar uit!

Evolutie van Sociocracy 3.0

Sociocracy 3.0 wordt wel eens omschreven als het Operating system voor de nieuwe economie en geeft een basis voor een betere, duurzamere samenwerking binnen organisaties. Hierdoor vormt het eveneens een soort van framework voor zelfsturing. De Guides zijn open source, vrij te downloaden en dus kan, in principe, ook iedereen er meteen mee aan de slag. Maar je laten begeleiden door iemand die het spel al eens heeft gespeeld is natuurlijk altijd een goed plan. Makkelijker alvast dan zelf de spelregels lezen en het spel zelf proberen te begrijpen terwijl je eraan begint… of dat is toch mijn ervaring.

Sociocracy 3.0 heeft als basis 7 principes.

 1. Iedereen is gelijkwaardig.
 2. Iedereen is aansprakelijk (bij gebrek aan een beter Nederlands woord).
 3. Transparantie by default.
 4. Continue verbetering.
 5. Steek alleen tijd in dingen die je dichter bij je doel brengen.
 6. Ga niet uit van assumpties.
 7. Beslissingen worden genomen als de bezwaren (wijsheid) verwerkt zijn in het voorstel.
De 7 Principes van Sociocracy 3.0

4 dimensies van Sociocracy 3.0

Het Framework spreidt zich over 4 dimensies in organisaties. Responsiviteit. Hoe kunnen we snel en effectief reageren op een snel veranderende wereld? Participatie. Hoe zorgen we dat iedereen kan bijdragen tot de organisatie en zich verantwoordelijk en aansprakelijk voelt? Doen. Hoe organiseren we het werk? Hier komen we in het ganse Agile framework. Besluitvorming. Hoe maken we gebruik van de collectieve kennis wanneer we beslissingen nemen? Hoe zijn we er zeker van dat we alle lampjes op ons dashboard zien en begrijpen?

Over deze 4 dimensies heen zijn er 70 patronen uitgewerkt die in meerdere of mindere mate bijdragen tot het realiseren van één of meer van deze verschillende dimensies.

Artful Participation

De basis vraag die iedereen zich dient te stellen noemt men Artful Participation:

“Is mijn huidig gedrag de grootste toegevoegde waarde die ik kan hebben voor de effectiviteit van deze samenwerking?”

Sturen via spanning

Men gaat er in S3 van uit dat organisaties alleen goed kunnen functioneren als iedereen kan bijdragen en verantwoordelijkheid neemt. Iedereen kan dus fungeren als een soort alarmlampje op een dashboard. Het zijn diegenen die de job doen die meestal de kennis in zich dragen om te weten wat er echt gaande is. Daarom stuurt S3 via spanningen. Als een medewerker een bepaalde spanning voelt, heeft hij de verantwoordelijkheid om hier iets mee te doen. Dit noemt men sturen via spanning, via een driver.

Sturen via spanning

Om aan de slag te kunnen met zo’n spanning/driver maak je een Driver statement.

Wat gebeurt er?

 • Huidige situatie
 • Effect op de organisatie

Wat is er nodig?

 • Wat is de noodzaak voor de organisatie?
 • Welke impact heeft deze noodzaak?
Driver Statement

Tijdens onze sessie werden een aantal van die 70 partonen kort aangeraakt. Hieronder een kort overzicht van het patroon om een voorstel te vormen.

 • Je beslist of de driver valabel is,
 • stelt een aantal verhelderende vragen,
 • verzamelt overwegingen,
 • beantwoordt info over deze overwegingen,
 • stelt een prioriteit aan deze overwegingen,
 • verzamelt ideeën,
 • kiest tuners (degenen die het voorstel gaan finetunen)
 • en komt tot een design voorstel.
Vormen van een voorstel

Dit lijken heel wat stappen, maar mits goed uitgevoerd kan dit best snel gaan.

Bon, dat waren zo’n beetje de punten die ik heb meegenomen uit de avond. Voor mij was het alvast zeer leerrijk. Hopelijk hebben jullie er ook wat aan. Ga zeker ook eens kijken op de links die ik eerder in de tekst plaatste voor meer info.

Nog eens bedankt Bart en Nils en tot een volgende keer!

Comments

 1. ELS SCHEPENS Beantwoorden

  Inzichtelijke en overzichtelijke schets van de principes van sociocracy. Mocht je dit meer willen gaan toepassen in organisatieveranderingstrajecten, volg dan zeker de 11- daagse opleiding tot organisatie coach bij Better Minds At Work. Jef Cumps en Bart Oste nemen je mee tijdens hun tweedaagse masterclass in de collectieve intelligentie van organisaties om behoeften van alle stakeholders tegemoet te kunnen treden via de principes van sociocracy 3.0

Leave a Reply

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

Your email address will not be published.