Jef Cumps

Sociocracy 3.0 – De businessnovelle die het beste uit mens en organisatie haalt.

Zo staat het op de kaft en het wordt ook helemaal waargemaakt in het boek. Het was echt een leuk boek om te lezen. Een heel prettige manier om kennis te maken met een groot aantal elementen van Sociocracy 3.0 waarover ik in een eerdere post al eens schreef.

Jef Cumps neemt je mee met Kris die net als nieuwe CEO wordt aangesteld bij HRS. Het bedrijf was eerder door zijn sterke groei in de problemen geraakt. Beslissingen werden te traag of niet genomen, de communicatie liep slecht en de teamspirit was ver te zoeken. Bovendien werd de nieuwe versie van hun software veel te laat opgeleverd waardoor ze riskeerden om een grote klant te verliezen.

Een stapje opzij…

Kris wordt door Paul, de huidige CEO, aangesteld om hem op te volgen. Dit omdat Paul gemerkt heeft dat er in het team van Kris, dat instaat voor de mobiele applicatie, wel een andere dynamiek heerst. Bij hen wordt er al op een meer Agile manier gewerkt en de applicaties worden steeds op tijd opgeleverd.

Een moedige beslissing van Paul. Eentje die blijk geeft van maturiteit, zelfreflectie en in staat zijn zich kwetsbaar op te stellen. In mijn ogen allemaal tekenen van een sterke leider. Ik denk dat deze waarden een belangrijke stap, of zelfs premise, zijn voor verbetering in een organisatie.

Maar hoe moet dat nu op de ganse organisatie vertaald worden? In deze novelle word je door het parcours geloodst dat daar mee gepaard gaat. Kris roept de hulp in van Bernie, die hem en de organistatie ondersteunt bij deze uitdagingen. Je merkt goed in dit verhaal dat het gebasseerd is op de uitgebreide ervaring van Jef Cumps bij dit soort trajecten.

Heel anders dan de meeste management-boeken leest dit boek vlot en geeft je toch op een luchtige manier erg veel inzichten in de kracht van Sociocracy 3.0. Een aanrader dus!

Leave a Reply

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

Your email address will not be published.