Fatinha Ramos

Wat een inspirerende dag was dat vandaag! Ik had het voorrecht om Tedx Antwerpen live mee te maken in de fantastiche Arenberg Schouwburg. 14 sprekers gespreid over een voor- en een namiddag, maar eentje sprong er voor mij toch absoluut uit: Fatinha Ramos! Het moment dat zij op het podium verscheen, voelde je meteen wat voor een energie ze met zich meebracht. Wat een vrouw! Wat een mooie ziel!

Fatinha is een gerenomeerd illustratrice. Over de ganse wereld geniet men van haar illustraties. Ze werd reeds bekroond met de Global illustration award en vele, véle andere erkenningen. Onderstaande afbeelding was de achtergrond bij haar verhaal. Zo’n mooi en sterk beeld dat ik jullie zeker niet wil onthouden. Een mooi voorbeeld van haar kracht en het geeft meteen ook een goede indruk van de wereld waarin Fatinha je meeneemt met haar illustraties.

Unbreakable 3 [ Elephant ]

De boodschap die Fatinha ons bracht was er één die ondersteund werd door haar levensverhaal, door haar manier waarop zij in de wereld staat. Geboren met een dertigtal fracturen gaven de dokters haar slechts een erg berpekte kans op overleven. Ze lijdt aan wat men noemt de glazen botten ziekte (of ‘Osteogenesis imperfecta’), waardoor ze erg klein van gestalte is gebleven, maar wat een grote persoonlijkheid is zij geworden!

Kwetsbaarheid & Veerkracht

Ze vertelde ons hoe ze tijdens haar kindertijd telkens opnieuw haar botten brak en daardoor een paar maanden in het ziekenhuis moest verblijven, waarna ze weer ging spelen, opnieuw haar botten brak en alles weer van voor af aan begon. Dit bleef zich zo steeds maar herhalen tot ze 14 was. Tijdens haar verblijf in het ziekenhuis begon ze met tekenen. Op zo’n obsessieve manier zelfs dat men haar tekenspullen voor het slapen gaan moest afnemen zodat ze niet verder zou tekenen.

De meeste kinderen stoppen met tekenen op het moment dat ze leren schrijven of het moment dat de angst erin sluipt om fouten te maken. Fathina niet! Zij is blijven tekenen en heeft daardoor een enorme verbeeldingskracht ontwikkeld die haar beelden enorm sterk maken. Kijk naar de ‘Unbreakable elephant’ hierboven die symbool staat voor de enorme ziel die gedragen wordt door bambootwijgjes, dewelke dan weer symbool lijken te staan voor haar fragiele botten.

Fatinha vertelt ons hoe ze eigenlijk al van bij het eerste begin van haar leven werd afgeschreven en men dacht dat ze geen kans had op overleven. Mocht Fatinha alleen maar haar beperkingen zien zou ze nooit de vrouw geworden zijn die ze nu is. Ze laat ons zien hoe kwetsbaarheid en veerkracht de belangrijkste waarden zijn en ze nodigd ons uit om ons ook kwetsbaar op te stellen, fouten te durven maken en veerkrachtig te zijn op de momenten dat we het moeilijk hebben. Heel krachtig hoe ze ons dat heeft weten over te brengen tijdens haar TED talk!

Ik ben heel veel liefde

Achteraf heb ik toch ook even één van de kinderboeken gekocht, ‘Ik ben heel veel liefde’ van Wally De Doncker, waarvan zij het ganse artwork heeft verzorgd. Een boek dat ze trouwens ook nog eens persoonlijk tekende en dat door mezelf en de kinderen zeker zal gekoesterd worden. In alles wat je van Fatinha ziet zit zo veel liefde en meesterschap dat, ook al is het gewoon een zoveelste druk van een boek, het toch telkens een object is van heel veel waarde.

Ik ben alvast heel erg geprikkeld om verder het werk van Fatinha te onderzoeken en stel iedereen voor om net hetzelfde te doen! https://fatinha.com/work/

Leave a Reply

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

Your email address will not be published.